
Combined Appropriation Guidance   

[Updated 9/18/15] 

Overview: 
The following document is intended to provide general guidance in applying the Montana First Judicial 
Court’s recent Order on Petition for Judicial Review in Clark Fork Coalition, et al. v. Tubbs et al., Cause 
No. BDV‐2010‐874 (issued October 17, 2014) (CFC decision). The CFC decision concluded that the 
Department’s rule defining “combined appropriation” of “exempt” wells as “an appropriation of water 
from the same source aquifer by two or more groundwater developments, that are physically manifold 
into the same system,” was inconsistent with applicable law and therefore invalid. Admin. Rule Mont. 
(ARM) 36.12.101(13). Neither the Department’s underlying Declaratory Ruling nor the Court action 
challenged the validity of the permit exception provided for in § 85‐2‐306(3), MCA, for wells not to 
exceed 35 gallons per minute (GPM) and 10 acre‐feet per year. 

Important Point: 
One can still seek a water right for one or more “exempt” wells pursuant to § 85‐2‐306(3), MCA, and 
other statutory provisions including a beneficial water use permit under § 85‐2‐311, MCA. 

Moving Forward: 
The CFC decision ordered that the DNRC’s 1987 Rule defining a “combined appropriation” of two or 
more “exempt” wells be reinstated. This order took effect on 11‐21‐2014. This 1987 rule states: 
 

An appropriation of water from the same source aquifer by means of two or more groundwater 
developments, the purpose of which, in the department’s judgment, could have been 
accomplished by a single appropriation. Groundwater developments need not be physically 
connected nor have a common distribution system to be considered a “combined 
appropriation.” They can be separate developed springs or wells to separate parts of a project 
or development. Such wells and springs need not be developed simultaneously. They can be 
developed gradually or in increments. The amount of water appropriated from the entire 
project or development from these groundwater developments in the same source aquifer is 
the “combined appropriation.”  

HB 168: 
HB 168 was passed during the 2015 Legislature in order to create an applicability date for the CFC 

decision.  HB 168 stated that if a project, development, or subdivision existed before October 17, 2014 

(the date of the Order) or an application for a project, development, or subdivision was submitted to 

DEQ or a local government with the required review fee by that date then 1993 rule definition of 

combined appropriation would apply so that only wells that are physically manifolded together would 

be considered a combined appropriation that cannot exceed 10 acre feet per year.  If a project, 

development, or subdivision was submitted after that date then 1987 rule definition of combined 



appropriation above would apply. The Department is using the DEQ definition of a subdivision under 

MCS 76-4-102 so that it is only considering lots that are 20 acres or less to be part of a subdivision either 

in existence prior to October 17, 2014 or created after that date.   

MCA 76-4-102 (12) "Subdivision" means a division of land or land so divided that creates one or 

more parcels containing less than 20 acres, exclusive of public roadways, in order that the title 

to or possession of the parcels may be sold, rented, leased, or otherwise conveyed and includes 

any resubdivision and any condominium or area, regardless of size, that provides permanent 

multiple space for recreational camping vehicles or mobile homes. 

As a result of both Judge Sherlock’s Order and the passage of HB 168, the Department in its judgement 

has determined that following four scenarios are combined appropriations of two or more wells from a 

same source aquifer that may not exceed 10 AFY: 

1) Any two or more exempt wells that are physically manifold together are considered a combined 

appropriation in all cases, regardless of ownership; or, 

2) Any lots 20 acres or less in size in existence or part of a subdivision application submitted on or 

prior to October 17, 2014 are grandfathered in under HB 168 so only exempt wells that are 

physically manifold together are considered a combined appropriation; or, 

3) For lots that are greater than 20 acres, either in existence prior to October 17, 2014 or created 

after that date, then any wells within 1,320 feet of one another on a lot are considered to be a 

combined appropriation; or, 

4) Any subdivision as defined under 76-4-102 (DEQ review) created after October 17, 2014 or for 

which a subdivision application was submitted after that date is considered a combined 

appropriation that must receive a pre-approval from DNRC determining that all exempt wells for 

the subdivision will stay under a combined appropriation of 10 AFY. 

Water use standards: 
The Department typically uses the water use standards found in ARM 36.12.115 or on Department Form 

615 when quantifying water use standards related to exempt wells.   

The Department will accept variations from these standards on a case by case basis as well.  The DEQ 

domestic standard is .28 AF/household.  The Department will not accept an applicant proposal for less 

than this amount unless they have requested and received prior approval from DEQ. 

Reducing existing Groundwater Certificates: 
The Department has a Request to Reduce a Groundwater Certificate form that may be used to reduce 

the flowrate, volume, place of use, period of use, and/or purposes of use for a Groundwater Certificate.  

Once processed, a new Certificate will be issued for the reduced amount.  Once a new Certificate with 

the reduced elements is issued, the elements listed on the original Certificate may not be reinstated.  



Any right to use of water under the original Certificate will be permanently relinquished and/or 

abandoned in an amount equal to the reduction. 

Questions: 
The Department encourages and welcomes anyone with questions about this guidance or the water 

right permitting process to contact their local Regional Water Resources Office so they can discuss your 

situation and answer your questions.  You can find your Regional Office at the following link: 

http://dnrc.mt.gov/divisions/water/water-rights/water-resources-regional-offices 

If you have any questions about how the Department is dealing with combined appropriations please 

contact:  Jamie Ellis  406.444.9754  jellis@mt.gov 

 

http://dnrc.mt.gov/divisions/water/water-rights/water-resources-regional-offices

